martes, 5 de junio de 2012

15M: El poder de la interacció


No té res de nou parlar de moviments d’estudiants, ni d’obrers o sindicals, tot està vist i conegut. Sabem que, de tant en tant, hi ha un període d’agitació social al qual li segueix un altre de calma i així anem escrivint, entre titular i titular, les pàgines de la història.
El darrer d’aquests moviments ha estat el dels Indignats, un fenomen social que ha aconseguit traspassar les fronteres del nostre país, acostumat a ser cuer en el panorama mediàtic. Però què té el moviment dels Indignats que no hagin tingut altres? Si mirem enrere, i fem una mica de memòria, veurem que el moviment, altrament dit del 15M, no és ni de bon tros tan innovador com sembla. Fent una involuntària collita d’aquí i d’allà han aconseguit dibuixar un collage, d’aparença genuïna, que no és res més que un poti poti dels continuats moviments estudiantils, dels acampats de Sintel del 2001, del movimiento contra la guerra del 2004  i un llarg llistat que han assentat amb anterioritat les bases formals del 15M.
El reclam més gran ha estat sens dubte la capacitat de convocatòria i seguiment. Són molts els que qualifiquen de viral la forma de propagació de la informació i de convocatòria de concentracions i actes, en relació al moviment.

Malgrat la fractura tecnològica a la qual està sotmesa la societat global, els països més desenvolupats han fet d’Internet un mitjà de vida, un sistema de comunicació. Tenir un terminal, bé sigui en forma d’ordinador o en forma de telèfon mòbil, és relativament accessible, sobretot pel que fa als darrers. Comunicar-se utilitzant Internet és del tot normal en una societat que tot, absolutament tot, està internetitzat. El que abans és convocava per telèfon, després va ser per sms i, ara, per Whatsapp, i si abans tenia un preu, ara, és cost 0. Tot ajuda!

L’ús de nous sistemes telemàtics ens ha permès no tan sols guanyar en rapidesa, sinó també en participació. I això té dues lectures possibles. La primera que em ve al cap és la possibilitat de fer participar una gran quantitat de gent, sempre indefinida i infradimensionada. La segona és que permet la interacció entre membres d’un moviment des del moment en què es gesta.
Així que en tenim més i més participatius, i aquí està el pal de paller de tot plegat: la participació. Estem sota un sistema polític, que amb l’adjectiu de democràtic, sustenta una realitat bipartidista. La ciutadania no va a les urnes, per tant els sistema acaba viciat i la presa de decisions en mans d’uns quants amb qui la gran majoria - que no ha votat - no se sent identificada. Així, tot el que es decideix, i es fa, sembla que no vagi amb el substrat més nombrós de la ciutadania.

Ara la possibilitat que la veu s’escolti sense la intervenció de les urnes ha arribat, Internet ho possibilita.
Emparades en l’anonimat dels hashtags, dels avatars i pseudònims les veus se senten més fortes i amb ganes de participar. Lluny de martingales polítiques i distants, accessibilitat, velocitat i interacció són el punt fort de moviments com el dels Indignats. Un moviment mediàtic ja de per sí, pensem que el van batejar els mitjans de comunicació arran del títol del llibre d’Stéphane Hessel ¡Indignaos!, que ha utilitzat Internet sense pensar que això suposaria el que molts han qualificat de tecnologia en mans de la revolució. Possiblement sense Internet el moviment no hauria tingut la mateixa força, però ull!!! això no vol dir que existeixi gràcies a Internet.