martes, 22 de mayo de 2012

Anàlisi lexicompetrica definitiva



Un cop superades les pors inicials pel desconeixement del funcionament del programa Concordance, us adjunto el resultat final de l'anàlisi de tres textos del blog Mujeres y violencia de género. Per dur a terme aquest exercici s'han analitzat tres posts de l'esmentat blog, els títols i les anàlisi dels quals són els següents:

Text núm. 1    MEJOR PREVENIR QUE CURAR

 

Aquest primer text és un post que parla de les formes de prevenció de la violència de gènere des de l’escola, per això destaquen  les famílies de paraules referent a l’educació i l’edat, sense oblidar el tema principal que queda reflectit en paraules relatives al domini i violència i les dones.

Text núm. 2  ¿ES HEREDITARIO EL SER MALTRATADOR?


FAMÍLIES DE PARAULES
REPETICIONS
%
PARAULES RELATIVES A LES DONES
4
5%
PARAULES RELATIVES AL DOMINI I/O VIOLÈNCIA
17
21%
PARAULES RELATIVES A L'EDUCACIÓ
0
0%
PARAULES RELATIVES ALS DRETS
7
9%
PARAULES RELATIVES  A L'EDAT
3
4%
PARAULES RELATIVES ALS HOMES
11
14%
PARAULES RELATIVES A LES RELACIONS PERSONALS
13
16%
PARAULES DE CONTINGUT SOCIAL
8
10%

El segon ens parla de si és o no hereditària la violència pel fet de ser un efecte mimètic copsat durant la infància. En tractar un tema familiar, les paraules relatives  a les relacions personals són, juntament amb les de violència les més destacades.

Text núm. 3  VICTIMA DE VIOLENCIA


FAMÍLIES DE PARAULES
REPETICIONS
%
PARAULES RELATIVES A LES DONES
2
3%
PARAULES RELATIVES AL DOMINI I/O VIOLÈNCIA
23
32%
PARAULES RELATIVES A L'EDUCACIÓ
1
2%
PARAULES RELATIVES ALS DRETS
5
7%
PARAULES RELATIVES  A L'EDAT
3
4%
PARAULES RELATIVES ALS HOMES
5
7%
PARAULES RELATIVES A LES RELACIONS PERSONALS
1
1%
PARAULES DE CONTINGUT SOCIAL
7
10%

El darrer text fa una definició de quines són les fases de la violència de gènere per tal que si alguna dona n’és víctima, sàpiga detectar-la a temps i posar-hi solucions. En aquesta ocasió les paraules relatives al domini i/o violència també són les més nombroses, així com les de contingut social que refermen el caràcter de divulgació que té el post.
Per confeccionar les graelles s’ha fet una selecció de paraules del total de cada text. D’aquesta selecció se n’han extret fins a vuit famílies de paraules diferents, classificades no per la funció sintàctica, sinó pel valor semàntic. En conseqüència els percentatges no són relatius al total del text sinó al total de paraules seleccionades en cada text.

Tot seguit s’adjunta una mostra de les famílies més nombroses de cada text:


Text 1

PARAULES REFERRIDES A LES DONES
REPETICIONS
%
MUJERES
5
31%
MUJER
4
25%
ELLAS
3
19%
NIÑAS
3
19%
NIÑA
1
6%
TOTAL
16

PARAULES REFERIDES AL DOMINI
REPETICIONS
%
SOBRE
3
13%
SUPERIORIDAD
3
13%
ANULÁNDOLAS
1
4%
MALTRATO
2
9%
SUFREN
2
9%
ALARMANTE
1
4%
HERIDAS
1
4%
IMPONER
1
4%
IMPONIENDO
1
4%
MIEDO
1
4%
OBLIGACIONES
1
4%
OBLIGACIÓN
1
4%
TERRIBLE
1
4%
VÍCTIMA
1
4%
VÍCTIMAS
1
4%
VIOLENCIA
1
4%
VOLUNTAD
1
4%
TOTAL
23

Tetx 2

PARAULES REFERIDES AL DOMINI I/O VIOLÈNCIA
REPETICIONS
%
MALTRATADOR
4
22
ASESINATO
2
11,5
MALTRATO
2
11,5
ACUSADO
1
6
AMPUTE
1
6
ATÓ
1
6
CALCINADA
1
6
GOLPE
1
6
MALTRATANDO
1
6
MUERTE
1
6
MURIÓ
1
6
VIOLENCIA
1
6
VÍCTIMA
1
6
TOTAL
18

PARAULES REFERIDES A LES RELACIONS
REPETICIONS
%
FAMILIAR
3
23
HIJO
3
23
PADRE
3
23
MADRE
2
15
HUÉRFANO
1
8
MARIDO
1
8
TOTAL
13

Text 3

PARAULES REFERIDES AL DOMINI I/O VIOLÈNCIA
REPETICIONS
%
VIOLENCIA
4
17%
MALTRATADOR
2
8%
VÍCTIMA
2
8%
ABORRECES
1
4%
AGRESIONES
1
4%
AMENAZA
1
4%
ANULA
1
4%
COACCIONA
1
4%
GRITEN
1
4%
INSULTA
1
4%
MACHISMO
1
4%
MACHISTA
1
4%
MUERTE
1
4%
ODIAS
1
4%
RESPETAN
1
4%
SOMETIDA
1
4%
VERDUGO
1
4%
IGUAL
1
4%
IGUALDAD
1
4%
TOTAL
24

PARAULES DE CONTINGUT SOCIAL
REPETICIONS
%
COMUNICACIÓN
1
14,28%
CONSECUENCIA
1
14,28%
MEDIOS
1
14,28%
OPINIÓN
1
14,28%
PERSONA
1
14,28%
PERSONAS
1
14,28%
SOCIEDAD
1
14,28%
TOTAL
7


Per finalitzar s’adjunten els contextos de les paraules més repetides de cada text.

Text 1, paraula mujer

MEJOR PREVENIR QUE CURAR

Parecería "lógico" que las mujeres que sufren esta lacra fueran únicamente mujeres de edad media-avanzada, pero no es así, puesto que existen adolescentes,

De esta forma hay que enseñar a nuestros hijos desde su más tierna infancia el valor de la igualdad, del respeto y que los hombres y las mujeres tienen los mismos derechos y las mismas obligaciones.

Tal como relata Dña Amelia Valcárcel, catedrática de Filosofía y experta en estudios de género, "si el aprendizaje viril se sigue realizando en términos de superioridad respecto de las mujeres, la libertad de ellas no estará garantizada".

Según la psicóloga Dña Beatriz Santos, "no se trata de decir que los niños y las niñas son iguales, que también, sino de los detalles diarios, porque si un niño ve que su padre es quien lleva siempre el coche, ahí le transmitimos que las mujeres no pueden conducir".

Text 2, paraula: maltratador

VÍCTIMA DE VIOLENCIA

No quiere que a su nombre le acompañe el de aquel maltratador que con su golpe conmocionó a todo un país.
Tras esta noticia, a pesar de ser huérfano de madre por asesinato por malos tratos de su padre, el hijo parece ser que es igualmente un maltratador.
Por ello, cabe preguntarse al menos si es hereditario el ser maltratador o, al menos, si ver una persona maltratando a otra durante 40 años dentro del ámbito familiar y que culmine con la muerte de la víctima hacen que esa situación se viva como algo normal y sea inevitable su reproducción en un nuevo ámbito familiar.

Text 3, paraula: violencia

¿ES HEREDITARIO EL SER MALTRATADOR?

Son preocupantes las noticias, no hay casi ningún día que no aparezca en los medios de comunicación, una muerte como consecuencia de la violencia machista. Esto no se ha acabado, a pesar de haber entrado en vigor la Ley Integral de Violencia.
Una víctima de violencia lo único que quiere es acabar con su pésima situación.

Després de l’anàlisi lexicogràfic es pot diferenciar que tots tres textos tenen un nexe d’unió delatat per l’ús de paraules de la mateixa família que és la de els mots que tenen relació amb la violència o la submissió. A banda d’aquesta apreciació cal també assenyalar que, fora d’aquesta base comuna, cada text demostra que el contingut, didàctic o social, també es desprèn de  l’observació de l’ús de famílies concretes de paraules.

3 comentarios:

  1. Avui m'he decidit a fer jo també activisme en xarxa! Aprofitant que els continguts de la PAC "m'ho permeten", he creat aquesta entrada al meu blog: http://malumaitakete.blogspot.com.es/2012/05/activisme-meat-is-murder.html I ja se sap, com que l'activisme no funciona si no es fa una mica de SOROLL, doncs aquí estic! Fent propaganda agressiva!

    ResponderEliminar
  2. Hola,

    del teu anàlisi destaca el número de cops que fan referència a maltractament i violència, s'entén perquè ja dius que és el tema principal dels textos que has seleccionat, però és molt gran la diferència respecte a d'altres com per exemple l'educació, que em sembla clau per acabar amb aquest problema. Fa anys el moviment feminista estava més centrat en els drets, ara per desgràcia ha aflorat aquest problema que segurament estava ocult de la violència masclista o de gènere (mai sé com anomenar-la, cap terme em sembla correcte).

    salut.

    ResponderEliminar
  3. Hola Salvador,

    tens tota la raó, jo sóc defensora de treballar la prevenció des dels inicis. Molts maltractadors, com diu un dels articles, ho són per un efecte mimètic, és a dir reprodueixen el patró de conducta del pare sense que en siguin realment conscients. Això és així perquè en el procés de la primera socialització és el que han viscut com a "normal", la relació amb les dones és per a ells de domini i agressivitat. Per aquest motiu trobo tan important que es puguin habilitar espais en el contingut lectiu del nens de primària i també secundària (tot i que quan abans millor) per poder ensenyar que aquesta no és la forma d'estimar una dona ni de relacionar-s'hi. Bé és un tema que m'apassiona i amb el qual hi treballo, així que podria passar-m'hi hores parlant!!!

    Pel que fa als dubtes sobre la diferència entre violència masclista i de gènere et diré que el primer és un terme més polític que tècnic. M'explico, jurídicament el tipus delictiu és de violència de gènere, això inclou les agressions i el tracte vexatori a la dona pel sol fet de ser dona, per tant implica una relació de domini per una part i indefensió per altra. En canvi el terme violència masclista abarca la violència de gènere i d'altres tipus de fets contra la voluntat de la dona, però que no necessàriament tenen a veure amb la convivència de parella (fet imprescindible per imputar un delicte de violència de gènere), em refereixo per exemple als matrimonis forçats o a l'ablació del clítoris, ambdós aspectes culturals en els quals les víctimes també són dones, però que en el codi penal tenen altra tipologia i tractament.

    Tampoc s'ha de confondre la violència de gènere amb la violència domèstica, que són les agressions físiques o psíquiques contra familiars i/o persones amb les que es conviu, per exemple: un fill cap a un pare, una mare cap a un fill, una dona cap al marit, una persona contra altra amb qui conviu, un germà contra un altre, etc.

    La diferència, a banda dels matissos que t'he explicat és que la pena per violència de gènere és superior a la del delicte per violència domèstica. Buf t'he embolicat més o t'he aclarit conceptes? Si tens més dubtes estaré encantada d'ajudar-te.

    ResponderEliminar