jueves, 31 de mayo de 2012

Wikileaks, quan la flama s’apaga



Ahir Julien Assange va tornar a ser notícia. Després del llarg silenci de Wikileaks, el suposat pare de la criatura torna a les nostres vides. Aquest gentleman de rostre jove, i paradoxals cabells blancs, sembla predestinat a crear contradiccions allà on vagi.
Wilileaks va néixer amb l’ànim de repartir justícia allà on  es necessités, missió anhelada per la gran majoria del planeta que viu sota el jou d’un poderosa minoria. Per fer-ho no tan sols calia valentia, sinó que calien també garanties d’impunitat, de fet Robin Hood també s’amagava al cau per tal que la minoria tirana no l’atrapés. Però malgrat la noblesa del seus actes i les garanties d’aixoplugar-se en l’anonimat, Wikileaks  va acabar tenint una cara i un nom: el de Julien Assange . I és que pensar que avui dia  l’anonimat és una garantia és tant com creure que els nens vénen de París. Aquesta organització d’esperit Robinhoodià, nascuda a l’empara de sembrar el bé per allà on calgui, va tenir el seu minut de glòria. Durant un curt espai de temps,  just el que van trigar a posar-li nom, Wikileaks va irrompre amb impacte en la nostra societat.
En el seu poder tenia milers d’importants documents secrets que comprometien més d’un mandatari i més d’un país. La intenció de ventilar a la llum pública tot el que guardava sota set claus es va anar fent realitat i, com un malson, no donava treva a governs i governants poderosos, tot fent evident allò que molts sabien, altres sospitaven i una gran majoria preferia ignorar. Així uns quants importants van estar, durant uns mesos, sense aclucar l’ull pensant en què es publicaria l’endemà.

Però de Robin Hood tan sols n’hi va haver un i, per sort per a ell, en el seu temps no hi havia Internet. Potser calia pensar en les conseqüències de tot plegat abans de fer res, perquè les pròpies estratègies se’ns poden tornar en contra i per llançar el boomerang, s’ha de saber la direcció del vent.
És força lloable defensar la veritat, a mi em van ensenyar de petita a no mentir i ho tinc molt interioritzat, però dir la veritat no vol dir dir-ho sempre tot. Si parlar significa posar en perill la vida de les persones que han proporcionat la informació, és ètic fer-ho? És necessari parlar a raig i mostrar totes les cartes sense conèixer ben bé el joc dels altres? Jo, si més no, tinc alguns dubtes.
Assange i el seu equip ho van fer i el temps ha resituat tot i tothom. Arran de la creació de Wikileaks, aquells que es pensaven indestructibles, ara se saben més vulnerables i això és bo. Però on hem arribat? Hem arribat a un punt en el qual Assange ja no és notícia per impartir justícia, sinó perquè la justícia li té el peu al coll, perquè algú li torna la pilota i l’hi posa al seu teulat. A aquest jove intrèpid periodista australià l’acusen de tenir un afer fosc que, de ser veritat, seria greu tot i que el menys greu de tots els afers destapats a l’entorn de Wikileaks. S’ha demostrat que, en contra del que es creia, Wikileaks sí és interactiva, perquè algú hi ha afegit el retorn de la informació. Però no tot està perdut, a Assange  sempre li quedarà la possibilitat de presentar-se a senador. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario